06-53823361

info@zonnepaneelverkoop.nl

06 53 823 361
 
 

 

FAQ zonnepanelen

 

Zonnepanelen op keramische dakpan Zuid BeijerlandZonnepaneelverkoop is specialist op het gebied van levering en montage van zonnepanelen. Hier vindt u antwoord op de meest gestelde vragen omtrent zonnepanelen en uitleg van verschillende begrippen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact op met Zonnepaneelverkoop. Wij helpen u graag op weg.

Wat is het verschil tussen monokristallijne (monocrystalline) zonnepanelen en polykristallijne (polycrystalline) zonnepanelen?

Het verschil tussen beide soorten zonnepanelen wordt veroorzaakt door de structuur van de zonnecellen. Monokristallijne  cellen bestaan uit één siliciumkristal en Polykristallijne cellen bestaan uit meerdere siliciumkristallen.  Het vermogen van een zonnepaneel wordt bij standaard  testcondities (STC) bepaald bij een lichtsterkte van 1000 Watt p/m2 en een temperatuur van 25 °C. Zodra hiervan wordt afgeweken zijn de prestaties anders. Monokristallijne zonnepanelen leveren bij zowel een stijgende en dalende afwijking ten opzichte van 25 °C meer op dan polykristallijne zonnepanelen. Nog een belangrijk verschil is het module rendement. Zo is het rendement van een polykristallijn zonnepaneel tussen de 14% en 16% en van monokristallijne panelen tussen de 15% en 18%. Zo heeft een 230Wp poly kristallijne zonnepaneel heeft een module rendement van 14.17% en een 200Wp mono kristallijn zonnepaneel heeft een module rendement van 15,67%   Gezien de wisselende temperaturen in Nederland leveren monokristallijne zonnepanelen meer rendement op. Het betreft hier kleine verschillen, maar bekeken over een levensduur van gemiddeld 25 jaar is het verschil meer dan de moeite waard. Meer over het  het rendement van zonnepanelen.

Een groot misverstand is de relatie tussen de afmeting van een zonnepaneel en de opbrengst. Een groter zonnepaneel levert per paneel meer dan een kleiner paneel, echter per M2 is de opbrengst gelijk. Zo levert een monokristallijn zonnepaneel meer vermogen per M2 dan een polykristallijne paneel. Ook is er het Renesola Vitrus II zonnepaneel wat de prestaties benaderd van een mono kristallijn zonnepaneel en de prijs heeft van een poly kristallijn zonnepaneel.

Wat is een optimizer?

Een optimizer is een onderdeel van het SolarEdge omvormer systeem. Deze optimizer is vergelijkbaar met een Maximum Power Point Tracker (MPPT) De MPP tracker zit in de normaal in de omvormer en zoek de optimale verhouding tussen Volt (V) en Ampere (A). Iedere omvormer heeft er minimaal 1 en soms 2 of 3. Bij SolarEdge krijgt ieder zonnepaneel een optimizer en daarmee heeft ieder zonnepaneel een eigen MPP tracker.

Wat is een MPP tracker.

MPP tracker staat voor Maximum Power Point Tracker. Dit is een stukje software in een omvormer of optimizer dat constant zoekt naar de optimale verhouding tussen Voltage (V) en Amperage (A) van de zonnepanelen. Vrijwel iedere omvormer is uitgerust met een MPP tracker

Wat is een Micro Omvormer.

Een Micro Omvormer wordt ook micro inverter genoemd. De micro omvormer maak van de gelijkstroom van het zonnepaneel voor ons bruikbare wisselstroom dat uit onze stopcontacten komt. De micro omvormer is meestal geschikt voor 1 of 2 panelen. Er kunnen maximaal 16 tot 18 zonnepanelen in 1 serie met micro inverters geplaatst worden. Het voordeel van een micro omvormer is dat er verder geen grote omvormer meer nodig is. Micro omvormers worden vooral gebruikt voor kleinere systemen. Schaduw op een zonnepaneel heeft alleen invloed op dat zonnepaneel en niet op het totale systeem.

 

dmca.com