Veelgestelde vragen over zonnepanelen en omvormers

Zonnepaneelverkoop is specialist op het gebied van levering en montage van zonnepanelen. Hier vindt u antwoord op de meest gestelde vragen omtrent zonnepanelen en uitleg van verschillende begrippen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact op met Zonnepaneelverkoop, wij helpen u graag op weg.

Wij zijn erkend installateur en aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonZeker waardoor u gewaarborgd bent van een goed advies, kwaliteit en garantie. Het garantiefonds staat minimaal 10 jaar borg voor alle installaties die door Zonnepaneelverkoop geïnstalleerd zijn. Met het pakket “ZonZeker Extra” is zelfs 15 jaar volledige garantie mogelijk.

Een energiemeter berekent de energieopbrengst van de zonnepanelen. U kunt de bruto opbrengstmeter op verzoek door de netbeheerder laten plaatsen. De opbrengst wordt verrekend met de afgenomen stroom.

Een slimme meter is een digitale meter met 4 telwerken. 2 telwerken voor afname in hoog en laag tarief en 2 telwerken voor terugleveren in hoog en laag tarief. Deze meter kan op afstand door de netbeheerder uitgelezen worden. Er kan nog veel meer met dit soort meters, vooral in de toekomst. Je kunt signalen doorgeven dat de stroom iets goedkoper is zodat de koelkast wat extra gaat koelen zodat je minder duur uit bent met de stroomkosten. (lokale smart gids)

De slimme meter heeft genoeg mogelijkheden om precies te kunnen meten of je thuiskomt of weggaat, welke apparaten je hebt aanstaan en of het alarmsysteem ingeschakeld is. Voor meer informatie hierover kijk op de Consuwijzer

Zonnepaneelverkoop levert verschillende formaten zonnepanelen. De hoeveelheid stroom per m2 is voor dezelfde typen zonnepanelen gelijk. Een groter formaat zonnepaneel levert als vanzelfsprekend meer stroom. De kosten voor montage liggen echter ook hoger. Hoe groter het zonnepaneel, hoe complexer de installatie en montage. Maar ook wanneer u kiest voor kleine zonnepanelen in een grotere hoeveelheid betaalt u meer montagekosten. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen gaan we samen op zoek naar zonnepanelen voor de scherpste prijs, met maximaal rendement. De meest voorkomende afmetingen zijn 81 x 158 cm en 99 x 164 cm

De energie die wordt opwekt door middel van een zonnepaneel kunt u zelf verbruiken. Wanneer u energie over heeft kunt u dit teruggeven aan de energiebeheerder. Uiteraard wordt dit verrekend met uw uiteindelijke verbruik. Dat heet salderen.

Er bestaan verschillende keurmerken voor zonnepanelen. De bekendste zijn:

  • CE keurmerk: zonder dit keurmerk mogen de zonnepanelen niet worden verkocht in Nederland. CE is het Europese merkteken dat aangeeft dat het product voldoet aan de Europese wetgeving.
  • IEC certificaat: IEC staat voor International Electrotechnical Commission. Deze partij ontwikkelt algemene internationale normen voor de veiligheid van elektrische componenten en apparatuur. Het certificaat is verplicht voor de verkoop van zonnepanelen en geeft aan dat de producten getest zijn op o.a. betrouwbaarheid, duurzaamheid en rendement.
  • TÜV: Een goedkeuringscertificaat uit Duitsland. Als voorloper in zonne-energie produceert het land veel innovaties op het gebied van zonnepanelen. Maximale levensduur en veiligheid zijn met dit certificaat gegarandeerd.

Omvormers zijn nodig om de opgewekte elektriciteit van zonnepanelen geschikt te maken voor algemeen gebruik. Er bestaan verschillende merken omvormers waaronder SolarEdge, Sofar Solar en Enphase. De keuze voor een bepaald merk hangt onder meer af van verhouding tussen prijs en vermogen bij een bepaalde capaciteit. Zonnepaneelverkoop gaat uiteraard op zoek naar de omvormer die voor uw situatie het beste geschikt is.

Nee. Ook op een bewolkte dag is de lichtinval voldoende om het systeem te laten werken. Bovendien bouwt u als het ware reserves op die worden verrekend met uw uiteindelijke verbruik (salderen). Met Zonnepaneelverkoop profiteert u altijd van maximaal rendement op zonnepanelen.

De hoeveelheid rendement die een zonnepaneel oplevert hangt af van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van het zonnepaneel en omgevingsfactoren, zoals ligging en weer. Het is dus niet exact op voorhand vast te stellen hoeveel rendement een zonnepaneel oplevert. Uiteraard voorziet Zonnepaneelverkoop u van het beste maatwerk advies, waardoor u altijd bent verzekerd van een maximaal rendement uit zonnepanelen. Meer over rendement van zonnepanelen.

De hoeveelheid opgewekte stroom in kilowattuur (kWh) is geheel afhankelijk van de locatie, de hellingshoek, kompasoriëntatie, schaduw van schoorstenen, dakkapellen of ventilatiepijpen. Maar ook bomen of gebouwen in de buurt die geen directe schaduw geven op de zonnepanelen maar wel het licht voor een deel wegnemen, hebben invloed op de opbrengst van zonnepanelen.

De opbrengstfactor is een getal om aan te geven hoeveel kilowattuur (kWh) er per wattpiek (WP) geïntalleerd vermogen er gemaakt is of zal worden gemaakt. Bijvoorbeeld: Een systeem met een geïnstalleerd vermogen van 3000Wp levert 2800 kWh op. De opbrengstfactor is dan (2800/3000)=0.93 Voor elke 1000Wp aan geïnstalleerd systeemvermogen zal er 930 kWh geproduceerd worden (1000*0.93)

Zonnepanelen bestaan er in verschillende uitvoeringen. De meest voorkomende zonnepanelen zijn monokristallijne en polykristallijne, opgebouwd uit één of meer silicium kristallen. Lees verder over de typen zonnepanelen die zonnepaneelverkoop gebruikt.

Een Wattpiek duidt het vermogen van een zonnepaneel of een zonnecel aan en staat voor de hoeveelheid elektrische energie die wordt geproduceerd. De hoeveelheid Watt hangt af van verschillende factoren, waaronder de lokale omstandigheden zoals de ligging, het weer en de richting van waaruit de zonnestralen invallen. Standaard wordt uitgegaan van een vermogen van een lichtsterkte van 1000 Watt p/m2 en een temperatuur van 25 °C.

Ja, Zonnepaneelverkoop levert desgewenst complete doe-het-zelf-pakketten voor het installeren van zonnepanelen. Let wel op de juiste aansluitingen in de meterkast. In overleg kan zonnepaneelverkoop dit voor u uitvoeren.

Een zonnecel is een fotocel die zonnestraling omzet in elektrische energie. De basis van elk zonnepaneel.

De zonnepanelen vangen zonlicht op. Zonlicht bestaat voor een deel uit fotonen. Deze fotonen zorgen voor het vrijmaken van elektronen uit atomen. Zonnepanelen zijn opgebouwd uit zonnecellen. De zonnecellen bestaan uit materialen, waaronder silicium die de fotonen van zonnestraling omzetten in zonne-elektriciteit. Via een omvormer wordt deze elektriciteit geschikt gemaakt voor gebruik in huis. Met een energiemeter kunt u precies zien hoeveel stroom u opwekt via zonnepanelen.

Een zonnecollector is niet hetzelfde als een zonnepaneel, hoewel de termen dikwijls door elkaar worden gebruikt. Een zonnecollector is een gesloten systeem dat door zonnewarmte water verwarmt in een boiler. Deze boiler kan gebruikt worden om uw huis te verwarmen en/of uw huis van warm water te voorzien. De boiler kan worden aangesloten op de CV-ketel, waardoor u minder gas verbruikt.

Vraagt u zich ook wel eens af hoe uw verbruik en de opgewekte energie wordt gemeten door uw energiemaatschappij en uw eigen omvormer? U heeft een slimme meter geplaatst gekregen. Via de app van uw energiemaatschappij kunt u volgen hoeveel energie er verbruikt- en geleverd wordt. Maar, wat opvalt, is dat de geleverde energie volgens de App vd energiemaatschappij niet overeenkomt met de meting van de omvormer. Hoe kan dit?

Toelichting :
De App van de energiemaatschappij meet hoeveel energie op het net gezet is en de omvormer hoeveel energie geproduceerd is. Het eigen gebruik is het verschil tussen de op het net gezette energie en de geproduceerde energie. Het eigen gebruik kan deze app (nog) niet (volledig) meten. Dit is voor de teruglevermeter en na de verbruiksmeter, en eigen gebruik gaat voor op terugleveren. Kortom: wat de app van de energiemaatschappij zegt, klopt maar, is niet volledig omdat eigen gebruik tijdens het opwekken van stroom niet gemeten wordt.

Technische specificaties: zijn op aanvraag te verkrijgen en ook te downloaden. Doordat zonnepanelen voortdurend verbeterd worden is de website van de fabrikant vaak het beste om de laatste gegevens te verkrijgen.

Kijkt u hiervoor op:

https://www.aeg-industrialsolar.de/
http://www.dmegczonnepanelen.nl/
https://www.lg.com/nl/business/zonnepanelen
https://www.recgroup.com/en

Het verschil tussen beide soorten zonnepanelen wordt veroorzaakt door de structuur van de zonnecellen. Monokristallijne cellen bestaan uit één siliciumkristal en Polykristallijne cellen bestaan uit meerdere siliciumkristallen. Het vermogen van een zonnepaneel wordt bij standaard testcondities (STC) bepaald bij een lichtsterkte van 1000 Watt p/m2 en een temperatuur van 25 °C. Zodra hiervan wordt afgeweken zijn de prestaties anders. Monokristallijne zonnepanelen leveren bij zowel een stijgende en dalende afwijking ten opzichte van 25 °C meer op dan polykristallijne zonnepanelen. Nog een belangrijk verschil is het module rendement. Zo is het rendement van een polykristallijn zonnepaneel tussen de 14% en 16% en van monokristallijne panelen tussen de 15% en 18%. Zo heeft een 230Wp poly kristallijne zonnepaneel heeft een module rendement van 14.17% en een 200Wp mono kristallijn zonnepaneel heeft een module rendement van 15,67% Gezien de wisselende temperaturen in Nederland leveren monokristallijne zonnepanelen meer rendement op. Het betreft hier kleine verschillen, maar bekeken over een levensduur van gemiddeld 25 jaar is het verschil meer dan de moeite waard. Meer over het het rendement van zonnepanelen.

Een groot misverstand is de relatie tussen de afmeting van een zonnepaneel en de opbrengst. Een groter zonnepaneel levert per paneel meer dan een kleiner paneel, echter per M2 is de opbrengst gelijk. Zo levert een monokristallijn zonnepaneel meer vermogen per M2 dan een polykristallijne paneel

Een optimizer is een onderdeel van het SolarEdge omvormer systeem. Deze optimizer is vergelijkbaar met een Maximum Power Point Tracker (MPPT) De MPP tracker zit in de normaal in de omvormer en zoek de optimale verhouding tussen Volt (V) en Ampere (A). Iedere omvormer heeft er minimaal 1 en soms 2 of 3. Bij SolarEdge krijgt ieder zonnepaneel een optimizer en daarmee heeft ieder zonnepaneel een eigen MPP tracker.
MPP tracker staat voor Maximum Power Point Tracker. Dit is een stukje software in een omvormer of optimizer dat constant zoekt naar de optimale verhouding tussen Voltage (V) en Amperage (A) van de zonnepanelen. Vrijwel iedere omvormer is uitgerust met een MPP tracker
Een Micro Omvormer wordt ook micro inverter genoemd. De micro omvormer maak van de gelijkstroom van het zonnepaneel voor ons bruikbare wisselstroom dat uit onze stopcontacten komt. De micro omvormer is meestal geschikt voor 1 of 2 panelen. Er kunnen maximaal 16 tot 18 zonnepanelen in 1 serie met micro inverters geplaatst worden. Het voordeel van een micro omvormer is dat er verder geen grote omvormer meer nodig is. Micro omvormers worden vooral gebruikt voor kleinere systemen. Schaduw op een zonnepaneel heeft alleen invloed op dat zonnepaneel en niet op het totale systeem.

Als ondernemer kunt u bij de aanschaf van zonnepanelen in aanmerking komen voor een Energie investeringsaftrek, naast de ‘gewone’ investeringsaftrek. De regeling is bedoeld voor ondernemers die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen.

Kijk voor meer informatie op de website van Agentschap NL.

Een investeringsaftrek voor ondernemers bij aanschaf van bepaalde bedrijfsmiddelen. Of u in aanmerking komt voor een KIA en voor welk bedrag, hangt af van verschillende factoren.

Meer informatie hierover vindt u op de website van de Belastingdienst.

Er is geen landelijke subsidieregeling meer voor particulieren. Wel is de BTW teruggave een mogelijkheid die voor vele particulieren eenvoudig te regelen is.