Terugleverkosten juni 2024

Bij een toenemend aantal energieleveranciers zijn bezitters van een zonnepaneelinstallatie verplicht om te betalen voor het terugleveren van elektriciteit aan het net. Deze kosten staan bekend als terugleverkosten, de hoogte van deze vergoeding bepaalt de energieleverancier zelf. De meest voorkomende methode die energieleveranciers toepassen is het betalen van terugleverkosten per kilowattuur.

Als gevolg hiervan zijn wij de afgelopen weken vele malen gebeld met de vraag hoe de zonnepanelen veilig uitgezet kunnen worden en of het zinvol is om de zonnepaneelinstallatie uit te zetten. We zullen dit beantwoorden met een voorbeeld in een berekening waarbij de kosten en vergoedingen van Eneco gebruikt zijn.

Dit werkt als volgt:
De stroom die u opwekt maar niet meteen verbruikt, levert u terug aan het elektriciteitsnet. De meter in de meterkast registreert deze als teruglevering. Per teruggeleverde kilowattuur (kWh) gaan Eneco klanten een heffing van 11,5 cent betalen. Dit verschilt echter per energieleverancier. In onderstaande voorbeeld houden wij het Eneco tarief aan.

Verder gaan wij uit van een stroomprijs van € 0,28 per kWh en een direct eigen verbruik van 30% (=zonnestroom dat niet langs de meter is geweest en direct in huis is gebruikt)

Stel, Uw zonnepanelen leveren 3500 kWh op waarvan u 1000 kWh direct verbruikt. De stroomprijs in dit voorbeeld is € 0,28 per kWh. U levert bij gemiddeld verbruik circa 70% jaarlijks aan stroom terug (=2500 kWh) en betaalt hiervoor (€ 0,115 x 2.500) € 287,50 euro aan terugleverkosten. Dit komt neer op een maandelijks bedrag van € 23,96.

De andere 1000 kWh heeft u direct verbruikt en is niet langs de meter gegaan. Dit levert u een besparing op van circa 1000 x € 0,28 = € 280,– op jaarbasis. Verder heeft u nog een besparing van (2500 x € 0,28) € 700,= De totale besparing van 1 jaar is dan (– € 287,50 + 280,– +700,–) = circa 690,– en in 5 jaar circa € 3450,=

Kortom zonnepanelen blijven een verstandige keuze en uitzetten van omvormers / zonnepaneelsystemen zal doorgaans niet de beste keuze zijn.

Het installeren van zonnepanelen is altijd al een investering voor de lange termijn, die zichzelf na een aantal jaar terugverdient. Deze heffing voegt 1 tot 2 jaar hieraan toe en zal de terugverdientijd doorgaans tussen de 4 en 5 jaar zijn. Dit is mede afhankelijk van soort zonnepaneelinstallatie. Daarmee zijn zonnepanelen nog steeds zeer rendabel, u verlaagt er direct de energierekening mee, de waarde van uw woning stijgt en u draagt een steentje bij aan een beter milieu.

De kosten voor terugleveren kunt u enigszins beperken door zoveel mogelijk opgewekte stroom direct te verbruiken. Bijvoorbeeld door overdag uw wasmachine aan te zetten of elektrische auto op te laden wanneer uw zonnepanelen zonne-energie opwekken.

Aan dit voorbeeld kunnen geen rechten ontleent worden en is puur informatief. De berekening zal per energiebedrijf en afnemer van energie kunnen wijzigen.