Voor niets gaat de zon op en de BTW krijgt u terug

Een particulier die op of bij zijn woning zonnepanelen heeft laten monteren, is in principe ondernemer voor de BTW, indien de energie ook wordt terug geleverd aan het net. De particulier kan de BTW op de aanschaf en montage daarom terugvragen. Onderstaand leest u informatie over de BTW teruggave op zonnepanelen om zelf terug te vragen, of te laten verzorgen door Zonnepaneelverkoop.

Het verzoek om de betaalde BTW op de aanschaf van de particuliere installatie terug te vorderen, moet ingediend worden bij de Belastingdienst binnen een maand na afloop van het kwartaal waarin de panelen zijn aangeschaft.  Als u zonnepanelen heeft en stroom levert aan uw energieleverancier, bent u ondernemer voor de BTW. Voor de teruggave van de BTW dient u zich hiervoor wel in te schrijven bij de Belastingdienst als ondernemer. Hier komen een aantal verplichtingen bij kijken zoals de BTW aangifte. In het jaar dat u de BTW terugvraagt, moet u maximaal 4 keer BTW aangifte doen (elk kwartaal). Voor de volgende kalenderjaren/kwartalen vraagt u een ontheffing van BTW administratie- en aangifte aan onder de zogenaamde Kleine Ondernemersregeling (KOR). Zo hoeft u alleen in het kalenderjaar van de aanschaf van uw zonnepanelen de BTW aangifte te doen en hoeft u dus in de toekomst geen verdere BTW aangifte meer te verzorgen.

Stappenplan BTW teruggave

Om in aanmerking te komen voor de teruggave van de BTW dient u de volgende stappen te doorlopen:

  • Meld u bij de Belastingdienst aan als ondernemer
  • Dien de btw-aangifte(n) in over het jaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft
  • Geef uw rekeningnummer voor de btw-teruggaaf aan de belastingdienst door met het formulier ‘Wijzigen rekeningnummer ondernemers’ op het beveiligde gedeelte van de internetsite. U vindt dit formulier onder ‘Overige formulieren’
  • Doe in dat jaar een verzoek om ontheffing van administratieve verplichtingen met als ingangsdatum 1 januari van het daaropvolgende jaar

Meer informatie

Hier geeft de Belastingdienst informatie over btw aan eigenaren van zonnepanelen
Hier geeft de Rijksoverheid antwoord op veelgestelde vragen over het onderwerp duurzame energie

Complete service voor BTW teruggave

Bovenstaande stappen kunnen vragen met zich mee brengen. Uiteraard kunnen wij u ondersteunen bij uw aanvraag en indien gewenst volledig “ontzorgen” zodat u er zeker van kunt zijn dat de teruggaaf goed wordt geregeld. Zonnepaneelverkoop biedt u de mogelijkheid om voor u de complete BTW teruggave in orde te maken.

  • Check of u in aanmerking komt voor btw-teruggave
  • Aanmelding als ondernemer bij de Belastingdienst
  • Aanvraag teruggaaf van de btw op de materialen en installatie
  • Aanvragen ontheffing van administratieve plichten op basis van de Kleine Ondernemersregeling (KOR)
  • Verzorgen eventuele kwartaalaangiften in het eerste jaar
  • Controle op de door de Belastingdienst verstrekte teruggave en communicatie met de Belastingdienst

Indien u gebruik wenst te maken van onze dienstverlening m.b.t. terug te vragen BTW, dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen voor nadere informatie en uitleg.