Recent is er in de regio Oost-Brabant / Noord-Limburg een hagelbui geweest met extreem grote hagelstenen, een zogenoemde supercel. De schade is enorm en ook veel zonnepanelen zijn zichtbaar beschadigd. SolarTester heeft een mobile testwagen waarmee zonnepanelen op locatie getest kunnen worden. Zij hebben zonnepanelen uit het getroffen gebied getest en geven aan dat veel en waarschijnlijk alle zonnepanelen onzichtbaar beschadigd zijn. De schade bestaat uit kapotte cellen en daarmee een slecht functionerend PV-systeem. Verzekeraars zijn er terughoudend om deze schade te vergoeden. Zij vinden dat eerst aangetoond moet worden dat er geen kapotte zonnepanelen geplaatst zijn.

Dit is een zaak die nu door Alius Energy is opgepakt om met de verzekeraars tot een oplossing te komen. Het gehele traject is niet goedkoop. Een test kost voor een installatie van 10 panelen tussen de  € 600,– en € 750,–, Hierbij komen nog kosten voor demontage en transport naar het testcentrum. Kortom: het is een lange en kostbare weg waarin de verzekeraar erg terughoudend is.

Moet u zich zorgen maken bij een vergelijkbare schade?

Zonnepaneelverkoop werkt alleen met een select aantal wereldmerken die goed aangeschreven staan. Heeft u voor een omvormer van SolarEdge gekozen dan is het erg eenvoudig om inzichtelijk te maken dat een zonnepaneel kapot is of minder presteert.

Is er gekozen voor het zonnepaneelmerk Winaico? Dan is de schade die in de eerste 2 jaar mocht ontstaan automatisch verzekerd.  Met de combinatie van SolarEdge en Winaico bent u het beste af. En inzichtelijk wat de prestaties zijn van elk zonnepaneel en een gratis verzekering van de gehele installatie voor 2 jaar.

Een zonnepaneelsysteem valt onder een opstalverzekering. Het is verstandig om bij uw verzekeraar na te vragen hoe uw installatie verzekerd is, mocht er een schade aan ontstaan.

De charts zoals in het plaatje te zien is, zijn lastig om juist te interpreteren en hiervoor is technische kennis van zonnepanelen beslist noodzakelijk. Heeft u in het SolarEdge portaal geen mogelijkheid tot de grafieken en zou u dit wel willen. Stuur een verzoek naar info@zonnepaneelverkoop.nl en wij regelen dit voor u zonder extra kosten.

SolarEdge heeft een leuk youtube filmpje gemaakt over het monitoren van een zonnestroominstallatie. www.youtube.com/watch